A SzomatoDráma útján: Az elengedés és megértés mélyrétegei

Oszd meg Te is ezt a bejegyzést:

A SzomatoDráma útján: Az elengedés és megértés mélyrétegei

Már majdnem két évtizede foglalkozom a kineziológia és lassan 10 éve SzomatoDráma területével, így hát számos mélyreható betekintést nyertem az emberi lélek rejtelmeibe. Ezalatt az idő alatt számtalan élettörténet tanúja voltam, és ezen tapasztalatok egyre mélyebben megértették velem, hogy az önismereti folyamatok mennyire elengedhetetlen szerepet töltenek be egy ember gyógyulási folyamataiban és a személyes növekedésben.

Közelről rálátok, hogy az elképzelés, a vágy, vagy a gondolat, hogy a jó érzések közelébe férkőzzünk, sokakban megjelenik. Vannak, akik távol eső gondolatként érzékelik, többeknek akár kellemetlen érzést kelt, pont amiatt, mert nem tudják megélni. Megint mások ítélkeznek így vagy úgy az az ember fölött, aki megmutatja a jóllétét, vagy hitetlenül fogadják azt.

Miközben talán nincs ember a Földön, aki ne vágyna a szeretetre, békére és elfogadásra.

A SzomatoDráma játékokban megfigyeltem egy érdekes dolgot. A főszereplő bármilyen nehéz témán dolgozik, van egy pont, amikor megszületik benne az engedély, létrejön egy döntés, az Engedés, a Megengedés felé. Sokan, úgy vélem félnek ettől a pillanattól a hétköznapi életben, mert összekeverik a Feladással esetleg az Önfeladással.

Pedig nagyon távol áll a két minőség.A Megengedésben az Élet egyszerű természete tud megnyilvánulni. El tud indulni a kiegyenlítődés és a békés tovább áramlás folyamata. Megszűnik az erővel fenntartott ellenállás. A játékokban és az életben is azt látom, hogy néha nem könnyű elfogadni, hogy a dolgok megoldása az egyszerű Megengedésben rejlik.

A Megengedésben az a nagyszerű, hogy az életünk legnehezebb pontjain, (pl: betegség, válás, gyermeknevelés, munkahelyi megfelelés..) képesek vagyunk átadni magunkat egy fizikailag, szellemileg, lelkileg ellazult állapotnak. Ez a helyzeten semmit sem változtat! Az ellazultságban megszületett felismerések és döntések mozdítják el életünk iránytűjét a valódi jóllét felé.

Szinkronicitás, és egyéb megfigyelések a SzomatoDráma mentén

A SzomatoDráma játékok során megfigyelhető egyfajta szinkronicitás, – azaz az életünkbe tökéletes időzítéssel érkező üzenetek és események – amely mintegy hídként szolgál a tudatos elménk és a tudattalanunk között. Ez a jelenség segít felismerni és átdolgozni azokat a mélyen gyökerező érzéseket és megrázkódtatásokat, amelyek akadályozzák előrehaladásunkat az életben. Úgy látom, hogy az önismeret, azaz ebben az esetben életünk megértése, elfogadása majd előremozdítása egy bizonyos idő után elképesztően stabillá teszi az embereket.

A belső stabilitás mellett jól láthatóan meg tudnak erősödni olyan attitűdök, mint a kedvesség, jó szándék, nyitottság és barátságosság. Ezeket a tulajdonságokat sok esetben tartja a sebzett ember rejtetten, azt gondolva, hogy ezzel védi magát további sebezhetőségtől. Érdemes felismerni, hogy ez egy rendkívül téves elképzelés. Azzal viszont egyet kell értenem, hogy amíg valaki nem dolgozza át a sebeit, nem érti meg a lényegét, és nem tud érdemben tenni önmagáért – azaz nincsenek kialakítva a tudatos, jól felismert határvonalak – azon emberek nagyobb biztonságban érzik magukat elzárkózva.

A Test és Lélek Közötti Dialógus

Magamon is volt alkalmam jó néhány alkalommal megfigyelni, hogy amikor beszorulunk egy súlyos testérzetbe vagy diagnózisba, gyakran elfelejtkezünk arról, hogy testünk üzenetei valójában útmutatást nyújthatnak számunkra. Ez a fajta megélés is elég sebzetté tehet minket embereket, és ilyen helyzetekben is könnyedén elmozdulunk a nyitottságtól a bezárkózás felé. A félelem néha olyan gyorsan tud utat törni magának, mint egy gyorsvonat, elzárva előlünk és belőlünk az önmagunkhoz vezető legszelídebb és legjobb irányokat.

A SzomatoDráma játékban ezt a fajta párbeszédet is előtérbe helyezhetjük, ezzel lehetővé téve, hogy mélyebben megértsük és elengedjük azokat a blokkokat, amelyek megakadályozzák a jóllétünket.

A Jóllét Dilemmája

A jóllét felé való törekvés gyakran útvesztőként tűnhet, különösen akkor, ha úgy érezzük, távol áll tőlünk. A SzomatoDráma játékokban azonban megfigyelhetjük, hogy még a legnehezebb témák feldolgozása során is eljön az a pont, ahol a főszereplő képes megengedni magának a változást és a belső egyensúly felé mutató irányokat. Ez a megengedés egyáltalán nem feladást jelent, hanem egy belső döntést arról, hogy készen állunk szembenézni és átformálni életünk eddig rögzült mintáit.

A Tünetek, Érzések és Az Önelfogadás Útja

Munkám során gyakran találkozom olyan emberekkel is, akiknek a negatív megélései vagy gondolatai önmagukkal kapcsolatban megakadályozzák, hogy teljes értékű életet éljenek. Az önbizalomhiány és az önbecsülésvesztés folyamatosan teret hódító témák az egyéni konzultációk során.

A SzomatoDráma során azonban lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a negatív mintákat felszínre hozzuk és átalakítsuk, lehetővé téve ezzel az önfogadást és a pozitív változást.

A Szeretet és a Megengedés Ereje

A szeretet és a megengedés erejének felismerése az önismereti út egyik legfontosabb állomása. Ahogy növekszik bennünk a szeretet, úgy oldódnak fel a testünkben rejlő feszültségek, megnyitva az utat a létezés örömének átélésére. Azt látom, hogy a SzomatoDráma játék ebben a folyamatban akár kulcsszerepet játszhat, lehetővé téve, hogy mélyreható belső változásokon menjenek keresztül a résztvevők.

A SzomatoDráma, mint önismereti eszköz

A SzomatoDráma nem csupán egy játékos, kreatív, érzelmekben és felismerésekben gazdag, sok örömmel és érintéssel járó, könnyen elsajátítható terápiás módszer, hanem egyben egy önismereti eszköz is, amely segít felfedezni azokat az összefüggéseket életünkben, amelyek eddig rejtve maradtak előlünk. Az önismeret által nyújtott újdonságok, mint például a testünk és lelkünk közötti dialógus megértése, vagy a belső blokkok feloldásának folyamata, úgy vélem hozzájárulhatnak ahhoz, hogy teljesebb életet élhessünk.

Záró Gondolatok

17 éves segítői gyakorlatom és a SzomatoDráma mélyreható ismerete alapján azt mondhatom, hogy az önismeret és a belső gyógyulás útja végtelenül izgalmas és gazdagító. A SzomatoDráma kulcsot adhat a kezedbe, hogy megnyithasd azokat az ajtókat önmagadban, amelyek talán eddig zárva maradtak. Az elengedés és a megértés mélyrétegein keresztül haladva közelebb kerülhetsz önmagadhoz, hogy megnyithasd a szíved a változásra.

A SzomatoDráma és az önismeret útján való elindulás bátorságot és nyitottságot kíván, de a jutalom – egy önmagunkkal és a világgal harmóniában élő élet – minden erőfeszítést megér. Bízom benne, hogy ez a blog bejegyzés inspirációt nyújt ahhoz, hogy Te is elindulj ezen az úton, felfedezve a benned rejlő lehetőségeket és átalakítva az életedet a SzomatoDráma játék segítségével.

Ha kedvet kaptál, várlak szeretettel téged is az egyik programon! 🙂